Konstigt…

Det är flera saker jag inte förstår – eller begriper – och den här gången handlar det om två grejer. Den ena – lite i förbigående – det som handlar om aktier där jag i Dagens Industri följer tidningens råd om aktier.
Rätt vad det är – står där “KÖP” och andra gånger “SÄLJ” – och det är väl vad hela aktiemarknaden handlar om. Mest förundrad blir jag inför rådet att sälja och undrar då vad det är för galning som då förväntas köpa de aktierna som fått det negativa omdömet. Jodå – galningar finns det ingen brist på…

Är precis vad jag tänker när det handlar om konst – tavlor och sådant.
Vilket jag kom att tänka på när jag läste en artikel i Bulletin som berättade om “rekordsiffror för auktionshusen“.

Vilket jag inte alls missunnar dem…

Och föll därefter i funderingar över hur någon kan värdera den här tavlan till 6,5 miljoner kronor – som den ropades in för.
Totalt ointressant enligt min smak/syn på konst…

Det dyraste verket på Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion Modernt och samtida som ägde rum den 19–20 maj i år: Les Campanules, ett originalverk med blandteknik av gouache, pastel, tempera och färgpenna av Marc Chagall utfört 1976, som såldes för 6,5 miljoner kronor. Foto: Daniel Wahlberg.

Nå det finns mer obegripligt – enligt mig då – tänkte jag en stund senare när jag läste:
“Det blev rekord även för auktionshuset Bukowskis som klubbat hela 17 miljonnoteringar på vårens samtida och moderna auktioner.
Bukowskis sålde även årets hittills dyraste målning, Erik Olsons ”Carré Rouge (Röd kvadrat)”, för 8 427 800 kronor, inklusive köparavgifter.”

Jag vände mig till vår lokale konstexpert – Inge Vidare – och ställde frågan:
“Vad är konst?”

Konst – det är det man inte kan.
För det man kan är ju ingen konst