Måndag i Vingåker…

Moderaterna vill ha fartkameror i Vingåker: I en motion som Moderaterna i Vingåker lagt fram, föreslår partiet att fartkameror ska sättas upp på högt trafikerade vägar i kommunen.

– I alla våra trygghetsundersökningar som gjorts finns det en oro för fortkörning, och det är en otrygghetsorsak för många medborgare, säger Charlotte Prennfors (M), oppositionsråd för Moderaterna.

Jag brukar då och då ha lätt för att “fatta” men den här gången sviker det…
– “I våra trygghetsundersökningar” – vems? – Moderaternas eller kommunens?
– Många medborgare? Hur många är många för att M ska agera?

Nog för att jag har fördomen att Vingåker är befolkat av “drösar av mesar” men då jag flera gånger om dagen kör längs Storgatan vill jag påstå att jag beundrar alla dem som kör så lagligt – 99,9 procent så där.

För utom det är jag (personligen) synnerligen trött på alla “otrygga” och ängsliga människor – från miljömupparna/klimatnissarna i toppen och nedåt i skalan till dem som är ängsliga på Storgatan.

Och så ska alltid någon politiker göra sig till ombud för dessa – ängsliga.
Läs nu vad Patrik Engellau skriver hos DGS – och försök sedan jämföra med politikerna i Vingåker:

“Jag vacklar mellan Marx och Hegel. Min inre Marx säger att landet styrs av en grupp människor – politikerna – som har andra mål än att låta det civila samhället, det vill säga folk i allmänhet, vara i fred och frodas efter förmåga.
Politikerna har hybris i bemärkelsen att de tilltror sig kompetens att göra underverk och därför lägger sig i näst intill allt, till exempel vem som ska ha vårdnaden av barnen när människor skiljer sig, hur elevsammansättningen i skolorna ska se ut, vad människor ska få tycka om olika folkslag, med vilken teknik ekonomin ska drivas och vilka barn som ska få könskorrigerande kirurgi utan föräldrarnas vetskap.Politikernas självöverskattning motsvaras av en underskattning av vanligt folk som inte anses klara sig utan det offentliga välfärdssystemets ständigt utökade omsorger.

Jag brukar skämtsamt föreslå att riksdagen borde besättas med ICA-handlare som normalt är förnuftigt folk med verklighetskontakt.

Men hur den sortens demokratiska uppryckning ska gå till vet jag inte.”

Inte jag heller men finner förslaget vara synnerligen bra…

Vad får vi för våra skattepengar?

Är rubriken till en insändare i Kuriren – där texten ser ut så här:

Ja, vad får vi för våra skattepengar i Vingåker? Får vi dom politiker vi förtjänar? Ja troligtvis men inte dom vi betalar för.
Vingåker har bland de högsta politiska kostnaderna i förhållande till vår kommun, jämfört med andra liknande kommuner i landet.
Men vad får vi då?

 Jo, tystnad. Är det någon som hört från något parti den senaste tiden?
Varken majoritet eller opposition, troligtvis är det så dom vill ha det.
Lugn och ro ingen som stör eller ställer krav och är frågvis, men dom vill ha din röst nästa år.

Men något vi får är miljonrullningar, felbyggnationer och en massa käbbel inom olika partier.
Någon som reagerar?
Näää, inte ens när man bygger om ett fullt fungerande kök på slottet till ett kök som ingen krögare vill sätta sin fot i.
Borde vi inte vakna snart och börja ställa krav på “våra” politiker, eftersom vi ändå betalar deras lön!

Hm – vilka är då de “vi” som insändarskribenten ser framför sig?
Är det möjligen vi som bor i Vingåker?
Det borde det väl vara – men att tro att dessa “vi” – ska vakna – och dessutom åstadkomma några gemensamma “krav” på våra lokalpolitiker tror jag ligger i samma skål som att tro på Jultomten…
Skriver jag med bakgrund hur jag uppfattar medlemmarna i Facebook-gruppen “Vingåkers Nyheter”.

Och rundar av med att – jag personligen – är tacksam för att det finns personer som vill sitta i Kommunfullmäktige, att vi (kommunen) har kompetenta medarbetare som – nu blir det egoistiskt – i alla fall ser till att min tillvaro i Vingåker blir behaglig…