Tankar om skolan…

Hm, har “lite bakvägen” fått höra att åtminstone en lärare är rejält trött på mitt tjat om skolorna i Vingåker”.
Vilket jag känner – både förvånar mig men ändock till viss del kan förstå.
Om jag fortfarande var aktiv “chefredaktör” skulle också känna så med tanke på hur dagens redaktioner/journalister – plus SvT – hudflängs i “alternativmedia”.
Vilket får mig att tillägga att jag anser – att i dag är allt gnäll på de svenska skolorna och våra svenska media – fullt berättigat. Kom jag just på att jag ville föra ut när jag hos DGS läser en kritisk artikel om hur vi i Sverige skött det här med Covid-19.Som får kraftig kritik av “Coronakommissionen” som utrett hur verksamheten har skötts. https://detgodasamhallet.com/…/patrik-engellau…/…

Där läser jag:
“Ett strukturellt problem är att äldreomsorgen sedan ÄDEL-reformen år 1992 inte får ha syrgas som är reserverat för landstingsregionerna.
Ett ännu strukturellare problem är enligt min uppfattning att ingen enda äldreomsorgschef, verkar det, struntat i denna dumma regel och på eget bevåg köpt syrgas för några tusenlappar på internet.
Ett annat strukturellt problem är, enligt kommissionen, äldreomsorgens värdegrund som av någon anledning omöjliggör en så enkel åtgärd som att en eller flera smittade vårdas enskilt med egen personal.
Ännu strukturellare är förstås att ingen lyckas sätta sig över en värdegrund som så uppenbart är dysfunktionell.

“Nu kommer jag nu att – igen – återge en tidigare fundering:
“Om jag kom åkandes på väg 52 på väg mot Katrineholm och så fann jag vid Viala att där låg en svårt skadad person vid vägkanten. Jag insåg genast att här gällde det att snabbt få den skadade till Kullbergska sjukhuset.
På väg 52 är högsta tillåtna hastighet 80/km i timmen.
Så kommer raderna som hänvisar till vad Patrik Engellau skriver ovan.
Det som jag betecknar som ett “krisfall” kräver – åtgärder som går lite utanför det lagliga.
När jag väl fått in den skadade i bilen kör jag i “hundraåttio” för att snabbt få den skadade under nödvändig akut behandling.
(både för att jag har verktyget (bilen) och kunskapen att köra så fort)
Kanske jag minskar ner farten till “hundra” genom Baggetorp – struntar helt i fartkameran – ett senare problem som i efterhand förmodligen får sin goda/förstående lösning – och (förstås) ännu något lägre genom Katrineholm. Men om det går – givetvis klart över den tillåtna hastigheten.

“MEN – det får man väl inte!!!!

Men precis som (tydligen) ingen “äldreomsorgschef” har tagit egna initiativ för att rädda liv – lika oförståeligt för mig är det att vare sig rektorer eller lärare verkar ha fått den tanken att – ta egna initiativ till att (rädda) agera för skolans/elevernas bästa.

Du – hur f-n kan det kännas att veta att man dagligen går till en skola som ständigt harvar i bottenläget bland våra kommunala skolors rankningar?
För all del – några kanske knyter näven i byxfickan – men många andra:
MEN – det får man väl inte!!!!

3 reaktioner på ”Tankar om skolan…”

 1. Hej Irene – och tack för de snälla orden.
  Jodå, jag har synpunkter på det där med värdegrunder. Många åsikter – men den här gången gör jag det “bekvämt” för mig och låter mina synpunkter besvaras av ledarskapsforskaren Mats Alveson som du finner om du klickar på ordet funderingar uppe i högra hörnet på startsidan.
  Boken “En svensk tiger” har jag inte läst men kommer genast att beställa den från bokus.se.
  Synnerligen trevligt att se att det finns en Vingåkersbo som vågar/kan delta i “tankar om samtiden”…

 2. Irene Sandqvist

  Jag gillar skarp dina funderingar som hjälper mig att tänka ännu mer utanför boxen. Skulle vara intressant att höra lite om dina tankar kring värdegrund. Jag själv tycker att det är ett ord som man gärna använder för att höja sig själv och kommunen.
  Men tyvärr sällan lever efter. Som politiker får jag en inblick i saker som gör att just värdegrund som det tjatas om i tid och otid inte har någon som helst betydelse. Utan mer vara är ett populärt sätt att höja och rättfärdiga sig själva och sina beslut inom kommunen.
  Har du läst boken “En svensk tiger” av Hanne Kjöller? Det finns det en hel del att läsa om Vingåkers kommunchef och även lite om HR-chefen som arbetade ihop.
  När man läst den kan man verkligen ifrågasätta värdegrunden hos dom styrande inom kommunen.
  Det var bara några funderingar från mig.
  //Irene

 3. Hm Bjarne, tror att flera aktörer som är medvetna om skolans problem känner en viss irritation över att bli påminda om det.
  I landet lagom är det alltid bekvämare att hoppas på att någon som är bättre skickad, har ansvar och bättre betalt skall lösa problemet.
  Att själv vara en del av lösningen kan bli besvärligt och obekvämt.
  /Åke

Kommentarer är stängda.