Vindruvor…

Så blev det en lugn stund denna onsdagseftermiddag – och jag bestämde mig för att då slå mig ner på verandan och njuta av stillheten i sällskap med ett “halvt-kilo-gröna-vindruvor”. Mycket goda vill berätta – och hamnade i funderingar.
När jag och Madame köper vin så väljer vi emellanåt vin efter vilken sorts druvor vinet har tagits fram. Och tar man del av vad världens “vinexperter” skriver så handlar mycket av deras “tyckande” om just den saken – plus jordmånen som druvorna odlats på.

Kom jag plötsligt att fundera över och konstaterade att jag aldrig någonsin funderat i de banorna när jag handlat vindruvor hos Cityhallen.
Det gjorde jag inte heller denna dag utan där låg vid fruktdisken askar med vita druvor som såg synnerligen aptitliga ut – och en ask slank ner i korgen utan närmare tanke på annat än “det kommer att bli gott att äta”.

Efter att ha stoppat i mig hälften av de 500 gram druvorna där i plastasken poppade alltså fram funderingen “vad det var för druvsort jag just ätit?” och jag kollade på etiketten.
UrsprungslandIndien och packade i Indien för ICA AB.
SortThompson Seedless

Hmdet var som f-n – var min begåvade kommentar till den upplysningen. Antagligen för jag nog tidigare antagit att druvorna kom någonstans från Tyskland-Frankrike eller annat Europeiskt land – vars vita viner jag oftast köper.
Man ska inte tro så mycket – man ska ta reda på – framhåller jag ständigt till mina “okunniga” medmänniskor…
Ja ja – även solen har fläckar, tröstade jag mig med. En mycket kort stund – för mina tankar fanns redan på annat håll:
Och funderade då lite över hur fraktas druvorna hit – från Indien.
Och jag ställde den frågan till herr Google. Som inte vet – vill jag tro – eftersom alla svar handlade om druvor i form av färdigt vin…
Druvor som ska ätas kallas – bordsdruvor fick jag i alla fall veta.
Nåväl herr Google kunde i alla berätta för mig att fågelvägen är de ca 6500 km mellan Sverige och Indien.
Låter som lämpligt med flygfrakt, tänkte jag först, men kylfartyg finns det ju också – som då gör en resa på 18.000 km om fartyget går via Suezkanalen. Tar minst 20 dagar kan jag se efter lite sökande.

Nå frakten är bara en del av processen innan jag finner indiska druvor i Vingåker.
Tänkte jag vidare enär dessa 500 gram druvor kostade 32 kronor hos Cityhallen.
“Hur kan man sälja 500 gram indiska druvor i Vingåker för 32 kronor?
Varav 6.40 kr är moms.

Om du har uppnått samma kunskapsnivå som jag så tror jag du kan ana att druvodlaren i Indien, och hans druvplockare, förmodligen inte får så stor del av de pengarna.
Jag vet inte – men ska fråga konsumentupplysarna hos svenska Ica AB.

Men bara kanske – för i kväll blir det nog två glas vin – och då vet man inte…